Nieuws over de deelauto.

0
108

EEN DEELAUTO: TE MOOI OM WAAR TE ZIJN?

Stel je voor ….Je hebt een auto nodig en je kunt zomaar via een app op je telefoon even een auto voor Herberg de Griffioen oppikken, of bij het voetbalveld… Je ding doen en weer terug zetten. De kosten zullen ongeveer vijftig eurocent per kilometer zijn. Daarvoor rijd je nog elektrisch ook!

Bij de voetbalvereniging is elektriciteit van de zonnepanelen over …. kwestie van een laadpaal, autootje erbij en het mes snijdt aan twee kanten. Dat is toch te mooi om waar te zijn?

En het gaat waarschijnlijk lukken om voor Wolphaartsdijk zo’n voorziening te realiseren. Het zou mooi zijn als er in het voorjaar 2020 twee deelauto’s in Wolphaartsdijk kunnen staan.

Initiatiefnemers zijn Sander Hoogewoning en Hannah Meerhof. Ze hielden hun tweede bijeenkomst/ informatieavond op 8 oktober in Herberg De Griffioen. Ik tel veertien personen die naar deze bijeenkomst zijn gekomen. Ieder heeft zijn eigen reden om te kijken of een deelauto misschien een optie is voor hem/haar.

Dit initiatief komt mede dankzij de Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland. De dorpsvereniging steunt dit initiatief en geeft ruimte om hun voorstellen aan een breed publiek kenbaar te maken.

Er is al een enquête geweest waarop 91 personen vanuit alle leeftijdsgroepen hebben gereageerd. Een positieve uitkomst dus.

De deelauto kan immers een alternatief zijn voor het openbaar vervoer, zeker een uitkomst in het weekend als de bus niet rijdt, voor jongeren waarvoor de aanschaf van een auto best een hele uitgaaf is en je toch eens ergens naar toe wilt, voor gezinnen of anderen die hun tweede auto willen opruimen en daarvoor als alternatief de deelauto nemen, voor mensen die geen auto hebben maar er soms een willen gebruiken, voor ouderen die geen auto hebben er samen op uit willen en de deelauto mogelijk van een chauffeur voorzien, voor de recreanten van de haven, campings of vakantieparken die er eens een dagje op uit willen, voor de voetballertjes die iedere zaterdag naar een andere club/ dorp moeten rijden. Voor waarschijnlijk nog vele andere mogelijkheden die je kunt bedenken.

Het moet in ieder geval voor alle inwoners toekomstgericht zijn. Het worden auto’s van en voor het dorp, een duurzame keuze zonder hoge investering. Het moet zelfstandig te gebruiken zijn. Gemakkelijk in gebruik (app) Reserveren bij Good Moovs, een online platform. Laagdrempelig (geen abonnement) Betaalbaar zijn (gemiddeld ca 50 cent per kilometer) en daarvoor wordt de auto onderhouden en schoongemaakt en de helpdesk is 24 uur/ 7 dagen in de week bereikbaar.

Een proef is gestart op Schouwen- Duiveland en onlangs ook in Ovezande.

Andere, nu niet op deze infoavond aanwezige inwoners en ondernemers van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge worden van harte uitgenodigd om hun belangstelling kenbaar te maken en een schatting van het mogelijke gebruik (aantal km/jaar) door te geven.

Is uw interesse gewekt en wilt u meedoen met de proef in Wolphaartsdijk neem dan contact op met Sander Hoogewoning 06 – 12712969 Hannah Meerhof-Twigt 06 – 50558086 of stuur een berichtje naar deelauto.wolphaartsdijk@gmail.com. Daar kunt u overigens ook met al uw vragen terecht.

Ilse van Loo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.