Publicatie Mountainbikeroute Staatsbosbeheer bij De Schelphoek.

0
239

Onderstaand de publicatie van Staatsbosbeheer:

Staatsbosbeheer over de Mountainbikeroute Schelphoek

Genieten: een ieder op zijn eigen wijze.

Het is best een mooi bos, de Schelphoek, daar aan de oevers van het Veerse Meer. Een dorpsbos, een bos zoals er velen zijn in Zeeland. Een bos om te gaan wandelen, de hond uit te laten (op het wandelpad), te joggen, paard te rijden, vogels te kijken en vanaf dit voorjaar te mountainbiken (ATB).

Het is immers een multifunctioneel bos, zoals dat in ambtelijke termen heet. Een terrein waarin natuur, recreatie en ook houtoogst hand in hand gaan. Een bos waarin een ieder op zijn eigen manier – uiteraard binnen bepaalde grenzen – van de aanwezige natuur mag en kan genieten. Om elkaar daarbij niet te veel in de weg te zitten, zijn er wandel- en ruiterpaden en wordt er momenteel een ATB-traject aangelegd, dat dit voorjaar in gebruik genomen wordt.

Er werd immers al sinds jaar en dag twee maal per jaar in het kader van wedstrijden in het terrein gemountainbiket. Dat leidde er – zo lijkt het dan toch – toe, dat ook buiten de wedstrijddata behoorlijk intensief ATB gereden werd en nog wel op de wandelpaden. Dat zorgde – en terecht – voor klachten: Niet alleen voelden wandelaars zich niet altijd veilig, maar bovendien zorgde dit ongeoorloofde gebruik tot kapotgereden modderpaden.

Vandaar dat – mede aanhakend op initiatieven van de gemeente Goes, die een actief sportbeleid voorstaat – gedachten uitgingen naar de aanleg van een apart ATB-traject. De opgerichte Stichting Wielersport Wolphaartsdijk werd uitgenodigd met een voorstel te komen. Het voorstel tot realisatie van het ATB-traject werd opgenomen in de toekomstschets recreatiezone Wolphaartsdijk waarop inspraak mogelijk was en via dorpsblad de Schalm is er aandacht aan besteed.

Twee boswachters zijn ter plekke gaan kijken, de boswachter ecologie is geconsulteerd, de meest recente inventarisaties van broedvogels en roofvogels zijn geraadpleegd en er is gekeken waar en hoe mogelijke problemen zouden kunnen ontstaan, daar waar het traject wandel- en ruiterpaden kruist.

Het voorgestelde traject is dusdanig vormgegeven, dat er nauwelijks hoeft te worden gesnoeid of gekapt; het loopt en slingert zich tussen de bomen door. In het bos liggend oud hout wordt hier en daar gebruikt om de route aan te geven. Snelheidsremmers zorgen ervoor, dat daar waar het traject wandel- en ruiterpaden kruist ATB-ers met gepaste snelheid oversteken.

Het traject komt overigens niet door het kwetsbare, westelijk gelegen, moeras- en struweelgebied, waar nogal wat zeldzame vogels broeden.

Op grond van een en ander is besloten de aanleg toe te staan en het gebruik ervan voor een (proef)periode van twee jaar. Daarnaast zijn heel duidelijke afspraken gemaakt over manier van werken, bebording en andere voorzieningen die ervoor moeten zorgen dat er geen overlast voor andere gebruikers kan ontstaan.

Met toestemming van Staatsbosbeheer is het traject de afgelopen weken uitgezet. Dat gebeurt met vrijwilligers en dat betekent, dat niet alles één-twee-drie klaar kan zijn. Tot op het moment dat de route helemaal uitgezet is, alle borden en andere voorzieningen er staan en het contract tussen de Stichting en Staatsbosbeheer getekend is, mag er nog niet gereden worden. Zoals het er nu naar uitziet, kan dat vanaf half maart wel.

Voor meer informatie: boswachter Karel Leeftink,
Tel:06-10943647 of
e-mail: k.leeftink@staatsbosbeheer.nl

Voor gefundeerde klachten, mededelingen en als u getuige bent van vernielingen aan het mountainbikeparcours kunt u contact opnemen met mevrouw Zandbergen. E-mailadres: j.zandbergen@staatsbosbeheer.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.