Wolphaartsdijk maait zelf

0
78

Onderhoud groen door inwoners

Wolphaartsdijk maait zelf

Een groep inwoners van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge neemt een deel van het groenonderhoud in beide dorpen over van de gemeente.

De inwoners gaan onder meer grasmaaien, hagen en planten onderhouden en bomen knotten. Er is een speciale stichting opgericht die van de gemeente geld krijgt om de onkosten te kunnen betalen. Het is het eerste concrete resultaat van het door de gemeente ingevoerde ‘right to challenge’, waarbij inwoners de gemeente kunnen uitdagen als ze denken iets beter of goedkoper te kunnen doen.

Snel in actie
Piet Verburg is voorzitter van de lokale stichting. ,,Wij denken meer te kunnen doen voor het geld dat de gemeente nu besteedt aan het groenonderhoud in onze dorpen”, zegt hij. ,,Op die manier hopen we het aanzien van de dorpen te verbeteren. Om maar eens een eenvoudig voorbeeld te noemen: waar het gras nu zes keer per jaar wordt gemaaid, gaan wij dat misschien wel zeven keer doen, zodat het er mooier uitziet. We kunnen ook snel in actie komen als we zien dat iets er niet mooi bijstaat.”

Verburg hoopt dat mensen en ondernemers uit de twee dorpen zich zullen aansluiten bij het initiatief. Op die manier zou het ook nog voor een stuk saamhorigheid moeten zorgen. ,,Wat is er nu leuker dan er samen voor te gaan zorgen dat onze dorpen nóg mooier worden? Wij hebben er als bewoners uiteindelijk meer feeling mee dan bij wijze van spreken een bedrijf uit Brabant dat door de gemeente wordt ingeschakeld.”

Geld over
Het geldbedrag dat de gemeente nu besteedt aan het over te dragen deel van het groenonderhoud, krijgt straks de stichting. Als er geld overblijft wordt in samenspraak met de dorpsvereniging en de gemeente bekeken wat voor leuke dingen daar nog meer gedaan kunnen worden. ,,Zo komt het ook nog ten goede aan onze dorpen”, zegt Verburg.

Dat er een stichting wordt opgericht, is een vereiste van de gemeente als ze taken overdraagt. Het is de bedoeling dat de overdracht in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge op 1 januari aanstaande plaatsvindt. Het gaat vooralsnog om een proef voor twee jaar.

,,Als het bevalt, is de kans groot dat we het daarna voortzetten”, zegt wethouder Cees Pille. Volgens hem zijn afspraken gemaakt over onder meer het kwaliteitsniveau dat de gemeente wenst en over zaken als het niet gebruiken van chemische middelen.

Bron: PZC 06.11.2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.