Binnenkort extra AED beschikbaar. Nieuwe vrijwilligers gevraagd!

0
139
London, England / UK - December 14th 2019: Defibrillator AED on wall in public space for emergency heart resuscitation

Red levens in jouw buurt en werk mee aan 100% Hartveilig

Nieuws van de Gemeente Goes en Vereniging “Gemeenschap Wolfaartsdijk”

Binnenkort plaatst de gemeente een openbare AED aan de Veerweg 6a bij huisartsenpraktijk Binnekamp. Huisarts Binnekamp werkt hieraan graag mee en gaf toestemming voor het plaatsen van een AED in een buitenkast, aan de gevel van het pand. De AED is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Daar zijn wij natuurlijk blij mee!

De gemeente wil 100% Hartveilig zijn in alle woonwijken en kernen. 100% Hartveilig betekent een reanimatienetwerk dat bestaat uit een netwerk van AED’s en burgerhulpverleners, die kunnen reanimeren en de AED bedienen. De gemeente bracht daarvoor samen met HartslagNu (voorheen Hartveilig Wonen) de zogenaamde witte vlekken in kaart. In Wolphaartsdijk kwam de Veerweg en omgeving als witte vlek naar voren waar nog een AED gewenst is.

Verschillende dorpsgenoten meldde zich de afgelopen jaren al aan bij HartslagNu als burgerhulpverleners. Voor het reanimatienetwerk 100% Hartveilig Wolphaartsdijk zijn echter nog meer mensen nodig. Daarom zijn we op zoek naar inwoners die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Ben je in het bezit van een erkende reanimatie/AED-training of ben je bereid deze te volgen? Registreer jezelf dan als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl en zet je in voor buurtgenoten en 100% Hartveilig Wolphaartsdijk.

De basis- of een herhalingscursus reanimatie kun je bijvoorbeeld volgen bij de EHBO-vereniging in de buurt. Hiervoor hoef je niet ver te reizen, want op onze dorpen is een EHBO-vereniging actief. Voor informatie kunt u zich wenden tot de heer Cor Kloet via telefoonnummer: 0113-581116 of via e-mail: kloetcor@zeelandnet.nl,

Er zijn zorgverzekeraars die de kosten van een reanimatiecursus geheel of gedeeltelijk vergoeden. Als de zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt, kan aan de gemeente gevraagd worden de kosten te vergoeden. Voorwaarde is wel dat je bij HartslagNu geregistreerd staat als burgerhulpverlener.

Ben je als bedrijf, onderneming of als vereniging in het bezit van een AED, stel deze beschikbaar aan HartslagNu. Ook als de AED beperkt beschikbaar is, bijvoorbeeld tijdens openingstijden. Elke AED is welkom en kan levens redden. Aanmelden kan via www.HartslagNu.nl

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met de directe primaire reanimatie. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen dit aantal minuten bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot.

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat een AED de primaire reanimatie vervangt. Directe primaire reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen en het hart zelf voor te bereiden op een of meer stroomstoten van de AED. Daarom ontvangt een deel van de burgerhulpverleners de oproep om direct naar de locatie te gaan om hulp te verlenen en te starten met de primaire reanimatie. Een ander deel van de burgerhulpverleners ontvangt de oproep een AED op te halen en deze naar de locatie te brengen ter ondersteuning van de collega burgerhulpverleners die met de primaire reanimatie zijn gestart.

HartslagNu is het landelijke reanimatie oproepsysteem en gekoppeld aan de meldkamers 112. Zodra 112 wordt gebeld en de centralist vermoedt dat de melding voor iemand is die reanimatiebehoeftig is, wordt de ambulance gestuurd en ontvangen ook de aangemelde burgerhulpverleners in de buurt direct een melding van HartslagNu.

HartslagNu bestaat uit burgerhulpverleners die wonen en/of werken in de gemeente en die getraind zijn om te reanimeren. Deze burgerhulpverleners worden opgeroepen wanneer een hartstilstand wordt vermoed. Alarmering kan via een app op de telefoon of via een sms-bericht. Gealarmeerde burgerhulpverleners worden gevraagd te reageren op de oproep en hulp te verlenen totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Voor meer informatie over hartveilig kun je terecht op de website van HartslagNu, www.hartslagNu.nl

Marianne de Reus en Sjaan Huissoon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.