Nieuws van de VGW Werkgroep Verkeer Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge

0
161

Bij deze willen wij u weer graag deelgenoot maken van enkele verkeerszaken die op onze dorpen spelen. Te beginnen met een al heel lang lopend dossier namelijk:

Het Leuterwegje:

De eerste correspondentie hierover met het Waterschap stamt uit augustus 2017. Na gesprekken, tal van onderzoeken, mail- en telefoonverkeer kwam in juni 2020 vanuit het Waterschap de mededeling dat het Leuterwegje middels bebording (doodlopende weg) en op het noordelijk deel met een flexibele paal zou worden afgesloten. Wel met dien verstande dat grondeigenaren/pachters en hulpdiensten te allen tijde gebruik zouden kunnen blijven maken van het weggetje. Zou de langgekoesterde wens van tal van inwoners dan toch nog in vervulling gaan? Helaas, er werd bezwaar aangetekend en de afhandeling van die bezwaarprocedure duurde in onze ogen erg lang. Na weer tal van mail- en telefoonverkeer van onze zijde heeft het Waterschap, dat niet uitblinkt in goede communicatie, nu eindelijk duidelijkheid gegeven. In januari 2023 is ons medegedeeld dat het Leuterwegje niet fysiek wordt afgesloten, maar dat het alleen nog gebruikt mag worden door vergunninghouders. Dit zal door bebording worden aangegeven. Uiteraard geldt dit niet voor langzaam verkeer. Als alles naar wens verloopt en daar mogen we nu toch wel van uitgaan, dan zal alles voor 1 juli 2023 uitgevoerd zijn.

Erg jammer, dat de wens van veel inwoners voor afsluiting niet is gehonoreerd en het Waterschap op zijn beslissing in 2020 is teruggekomen. De bezwaarmaker(s) hebben aan het langste eind getrokken. Nu maar hopen dat er niet al teveel vergunningen worden verstrekt. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre het langzaam verkeer profijt heeft van dit besluit.

Bomen Nieuwedijk:

In december 2022 heeft het bestuur van de dorpsvereniging ons verzocht informatie in te winnen over de mogelijk kap van de bomen op de Nieuwedijk. Aan de hand van antwoorden op vragen van twee politieke partijen in Provinciale Staten, persberichten en gesprekken hebben wij veel informatie verkregen.

In het kort: de plannen voor de mogelijke kap van de bomen komt voort uit het project: veilige inrichting bermen 2019-2023. Die veilige inrichting is voortgekomen uit het hoge aantal (dodelijke) bermongevallen. In voornoemde periode is gekeken naar alternatieven zoals het plaatsen van geleiderail waar onvoldoende ruimte voor zou zijn en het terugbrengen van de snelheid van 80 km naar 60 km per uur. Wat dit laatste betreft is besloten om de weg 80 km te houden. Dit naar aanleiding van een Zeeland brede netwerktoets. De Provincie geeft aan dat alle bomen gezond zijn en het voornemen tot kap uit 2019 stamt. De afgelopen jaren is er in het kader van klimaatbestendigheid juist veel geïnvesteerd in vergroening wat is vastgesteld in de Bosvisie. Om een goede afweging te kunnen maken tussen verkeersveiligheid, vergroening/klimaatbestendigheid, waardevolle dijk en bovenal maatschappelijke gevoeligheid, wordt de noodzaak van de kap nogmaals goed onderzocht. Eerder genoemde alternatieven met toevoeging van intensiever onderhoud worden ook in het onderzoek meegenomen. Daarnaast is ook gebleken dat sprake is van beschermde soorten flora en fauna. Zo zullen bij mogelijke kap van de bomen alternatieve verblijfplaatsen en vliegroutes voor vleermuizen gecreëerd moeten worden. Over de uitkomst van het onderzoek zal door de Provincie zorgvuldig worden gecommuniceerd. Tot zover.

De werkgroep verkeer heeft in januari 2023 dit onderwerp uitvoerig besproken en besloten dat de bomen, zolang deze gezond zijn, behouden moeten blijven voor de mooie, waardevolle Nieuwedijk. Vallende takken kunnen door intensiever onderhoud worden voorkomen. Overigens is de werkgroep van mening dat de bomen dienen als veiligheidsbuffer voor het langzaam verkeer op het fietspad onderlangs de dijk. De uitkomst van het Provinciaal onderzoek wordt afgewacht en indien nodig zal verder actie worden ondernomen. Wij hopen van harte dat de gemeente Goes achter ons staat en hopelijk blijft staan en geen vergunning zal verstrekken voor de kap van gezonde bomen.

Het vrijliggende fietspad onderaan de dijk heeft al vanaf 2016 onze aandacht. De Provincie heeft altijd aangegeven het aanbrengen van duurzame verlichting te duur te vinden. Wij blijven hiervoor aandacht vragen.

Parkeervoorziening Friesestraat:

In de Schalm van november 2021 hebben wij aangegeven aandacht te zullen schenken aan een parkeervoorziening op het braakliggende stuk grond in de Friesestraat. Onderhandelingen tussen Beveland Wonen en de gemeente Goes die de grond wilde aankopen liepen in eerste instantie spaak. Echter, in januari 2023 vernamen wij van de gemeente dat de gesprekken met Beveland Wonen over aankoop van de grond nieuw leven is ingeblazen. Ondanks dat over de grondprijs nog geen overeenstemming is, zit er toch weer wat beweging in.

Inmiddels wordt door BAM infra volop in de straat gewerkt. De riolering wordt vervangen en de Friesestraat wordt gereconstrueerd. De bestaande bestrating wordt verwijderd en gedeeltelijk hergebruikt. De voetpaden en parkeervakken worden gemaakt van nieuwe bestratingsmaterialen. Het braakliggende stuk grond is nu ingericht als tijdelijke parkeervoorziening. Hoe mooi zou het zijn als die tijdelijke parkeervoorziening definitief wordt en gelijk wordt meegenomen met de reconstructie. Twee vliegen in een klap!

Verkeersveiligheid rondom basisschool Het Samenspel:

Naar aanleiding van vragen en opmerkingen over de verkeersveiligheid rondom de school tijdens het brengen en halen van de kinderen, hebben wij informatie opgezocht over het mogelijk instellen van een schoolzone. Veilig Verkeer Nederland kan hierin een grote rol vervullen. Echter, dit moet dan wel vanuit de school worden opgepakt. Aan de directie van de school zal worden gevraagd hoe men hier tegenover staat. Uiteraard kunnen wij indien nodig de helpende hand bieden.

Parkeren Burgemeester Hackstraat:

Naar aanleiding van een overleg in april 2022 met ondernemers, afgevaardigden namens het staatscomité, beleidsmedewerkers van de gemeente en voorzitter en secretaris van de werkgroep Verkeer over het parkeren in Burg. Hackstraat, is het plan om parkeervakken duidelijk te markeren in het derde kwartaal van 2022 uitgevoerd. Er ligt nu ook een voorstel voor zes extra openbare parkeervakken met begroting. De kosten om deze parkeerplaatsen te realiseren zijn niet gering. Wij gaan bij het college van B&W een schriftelijk verzoek indienen om de parkeervakken te realiseren zodat de parkeerdruk afneemt, het woongenot behouden blijft en het verkeer beter kan doorstromen. Wij hopen op een positief besluit.

Nieuw Dorpsplan:

In 2025 komt het huidige dorpsplan 2.0 met dorpenverkeersplan 2015-2025 te vervallen.

Er zal een nieuw dorpsplan worden gemaakt. Voor dit nieuwe plan heeft de huidige werkgroep (7 inwoners) aangegeven hiermee verder te willen. Dat is goed nieuws. Toch zou het fijn zijn als de werkgroep verkeer nog met een aantal inwoners wordt versterkt. Mocht u interesse hebben laat het dan weten aan onze voorzitter Piet Hannewijk.

E-mail: hannewijk24@zonnet.nl

Namens de werkgroep Verkeer Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge,

Piet Hannewijk en Sjaan Huissoon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.