Wolphaartsdijk tijdelijk kunstwerk rijker

0
30

Vanaf 2 juli tot 30 september zijn er 14 panelen met foto’s op het Wolfertplein te zien met als thema: ‘Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge in kunst en historie’. De voorzijde van de buitenexpositie bevat zeven panelen met 11 schilderijen die betrekking hebben op onze dorpen en een inspirerend gedicht; op de achterzijde van de zeven panelen staan 25 historische foto’s vanaf begin 1900 tot 2008.

De panelen zijn geplaatst in een symmetrisch frame van RVS naar het ontwerp van Wim Bakker. Aan de ene zijde zijn drie rechthoekige frames voor panelen van 82 x 150 cm; in het midden het hoofdpaneel waarvan het frame een boogvormige bovenzijde heeft voor een paneel van 110 x 170 cm en dan weer drie rechthoekige frames voor panelen van 82 x 150 cm.

Het geheel hebben we geprobeerd in een goede compositie samen te stellen dankzij de uitmuntende samenwerking met iedereen die betrokken was met dit project: medewerkers van de gemeente Goes, bestuursleden van de VGW en vele anderen. De gemeente Goes heeft dit project gesubsidieerd voor de Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk.

Op de voorzijde is op het eerste en laatste paneel de oude en nieuwe veersteiger te zien met het gedicht. Op het middenpaneel is de kerktoren te zien; alle drie geschilderd door Ilse van Loo. Het mooie is als je vanuit een bepaalde hoek kijkt je de echte kerktoren boven of door het hoofdpaneel ziet; dit is te zien op de foto waar de medewerkers van de expositie op staan. De volgende twee bevatten schilderijen van Johannesburg + polderhuisje Heerenpolderweg en Zeeuwse boerin in klederdracht door Rina de Korte.

Op paneel vijf staat het Schenge gebied van Jacqueline van Trirum en Ravenstein van Martine Bauer, Paneel zes heeft als titel:’Bij de dijk’: De Schapenkop van Jacqueline van Trirum, Muraltmuurtjes bij de Schelphoek van Nelleke Luteijn en Perkoenpaaltjes van Ida Kloet.

Aan de achterzijde hebben de zeven panelen met historische foto’s de volgende titels: Motorschepen Veerdienst Kortgene-Wolphaartsdijk, De boerderij, met o.a. oude foto’s van Johannesburg en Ravenstein met mensen in klederdracht, Begin 1900 met een drietal (bijna) verdwenen gebouwen, Scholen en verenigingen, ook dit zijn verdwenen gebouwen die nog velen zullen herkennen, Tijdens en na de Watersnoodramp 1953, Bevrijding 30 oktober 1944 en hulpverlening en Van Zandkreek naar Veerse Meer.     

Het Wolfertsplein is hiermee weer een tijdelijk kunstwerk rijker: aan de voorzijde het Oorlogsmonument, aan de zijkant de frames voor een buitenexpositie, beide ontwikkeld door Wim Bakker; en daarna de Social Sofa op initiatief van Johan Verstrate. Als dan de elektriciteitskast netjes gecamoufleerd wordt is het geheel af.

Het wel mooi dat de frames reizen van dorp naar dorp binnen de gemeente Goes en ieder dorp er zijn eigen aanvulling aan geeft. Hopelijk kan er budget gevonden worden om deze frames permanent te laten staan zodat er om de paar jaar nieuwe panelen in gehangen kunnen worden met werk van andere kunstenaars onder een ander thema, gecombineerd met (historische) foto’s. Dan kan het blijvend een toeristische trekpleister zijn.

Tekst: Jan Murre / Foto’s: Evert Kloet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.