Bevrijdingspuzzel voor Wolphaartsdijk.

Bevrijdingspuzzel voor Wolphaartsdijk: ‘Zo ben je onbewust uren bezig met herdenken’

Je moet er even voor gaan zitten, maar wanneer je alle 1.000 stukjes op de juiste plek hebt gelegd en de puzzel compleet is, dan krijg je een afbeelding te zien van een stad die zojuist bevrijd is door de geallieerden. Op initiatief van Goesenaar René Ruissen is, als herinnering aan de bevrijding van Wolphaartsdijk op 30 oktober 1944, een speciale bevrijdingspuzzel ontworpen.

Waarom een puzzel over de bevrijding?

“De puzzel hebben we uitgebracht met het idee dat mensen een herinnering behouden aan de bevrijding van dit jaar. We kunnen namelijk niet genoeg de vrijheid die we hebben koesteren. En vanuit dat oogpunt is het zeer waardevol om dit onder de aandacht te brengen. Het is een mijlpaal in onze geschiedenis en dat hebben we op deze manier vastgelegd. En door het leggen van deze puzzel is men dus uren bewust of onbewust bezig met dit onderwerp.”

Is er ook aan de jeugd gedacht?

“We hebben ook een kleurplaat van de puzzel gemaakt die kinderen kunnen inkleuren. Maar we vinden dat je kinderen iets meer moet meegeven dan alleen een puzzel en een kleurplaat, dus hebben we ook een lesbrief ontwikkeld voor basisscholen. Ik vind het namelijk belangrijk dat de oorlog niet wordt vergeten.
In de lesbrief staat een beschrijving van het laatste gedeelte van de Tweede wereldoorlog, te beginnen bij de landing in Normandië tot aan de bevrijding van Zeeland. En daarnaast kunnen de kinderen ook allerlei opdrachtjes uitvoeren, vragen beantwoorden en zit er soort van speurtocht bij.”

Krijgen dit soort puzzels een vervolg?

“Naast deze puzzel hebben we inmiddels ook een puzzel ontwikkeld over de Watersnoodramp van 1953. En als het aan mij ligt dan volgen er nog meer. De puzzels worden weliswaar gewoon verkocht, maar ze moeten wel een educatieve waarde hebben die ook voor basisscholen geschikt is. Ik zit bijvoorbeeld te denken aan wandplaten over de geschiedenis zoals die vroeger werden gebruikt in de klas. Bijvoorbeeld over de overwintering op Nova Zembla ‘Het Behouden Huys op Nova Zembla’, getekend door Johan Herman Isings in 1925. Maar of dat gaat lukken weet ik niet, want je hebt natuurlijk te maken met rechten et cetera.”

Zelf de puzzel al gemaakt?

“Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen om hem te maken, maar wellicht tijdens een koude winteravond. Ik ben in ieder geval zeer tevreden over het eindresultaat. En ik hoop dat de mensen die de puzzel gaan maken daar ook zo over denken. Het is op zich geen moeilijke puzzel, omdat er heel veel keuren en details gebruikt zijn. En niet, zoals je wel eens ziet, dat de helft van de puzzel uit een blauwe lucht of witte sneeuw bestaat.”

Bron: Omroep Zeeland, Tekst Eric Holm / Foto Omroep Zeeland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *