Nieuws van de VGW Werkgroep Verkeer – september 2024.

De zomervakantie ligt al weer een poosje achter ons en als u dit artikel leest zijn alle dossiers weer ter hand genomen. Dat zijn er heel wat! Mondjesmaat kunnen we dossiers afsluiten en in het archief opbergen. Het ene onderwerp wordt snel afgewerkt en het andere duurt maanden, soms (vele) jaren zoals bijvoorbeeld het Leuterwegje, invulling braakliggende kavel Friesestraat en extra parkeerplaatsen in de Burg. Hackstraat. Maar we blijven hoopvol en trekken regelmatig aan de bel bij de desbetreffende instanties.
In dit artikel informeren wij u over een aantal onderwerpen waar wij vlak voor, of tijdens de zomervakantie informatie over hebben ontvangen. Te beginnen met:

Belijning Muidenweg:

Op verzoek van een dorpsgenote hebben wij in december 2023 bij het Waterschap melding gemaakt van de vervaagde belijning op de Muidenweg. Het Waterschap meldde ons toen dat nieuwe belijning in het bestek van 2024 was opgenomen. In augustus is de nieuwe belijning aangebracht. Het ziet er weer keurig uit.

Stuntvliegen:

In de Schalm van juli hebben wij geschreven over de klachten met betrekking tot het stuntvliegen (laag overvliegen en geluidsoverlast) in de directe omgeving van onze dorpen en de actie die wij hebben ondernomen richting de Inspectie Leefomgeving en Transport om het stuntvliegen boven onze dorpen en omliggende polders te verbieden. Inmiddels heeft voornoemde inspectie gereageerd. Zij hebben kennis genomen van de klachten en hebben verzocht bij nieuwe overlast meer gedetailleerde informatie door te geven, zoals de datum en het exacte tijdstip. Dit alles het liefst vergezeld met een foto. Deze informatie helpt enorm bij het onderzoek naar deze vluchten. Temeer omdat bij onderzoek grote hoeveelheden radardata moet worden geanalyseerd en gevirtualiseerd.
Mocht u overlast ondervinden, dan kunt u ook zelf een melding doen via het meldformulier: https://www.ilent.nl/contact. Heeft u problemen met het invullen van het meldformulier of heeft u vragen dan kunt u het ILT-Loket op werkdagen bereiken van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer: 088 489 00 00.
Overigens spreekt de Inspectie niet van stuntvliegen maar van kunstvliegen en geven zij verder nog aan dat boven Nederland over het algemeen een minimale vlieghoogte van 300 meter (1000ft) boven aaneengesloten bebouwing geldt en buiten aaneengesloten bebouwing een minimale vlieghoogte van 150 meter (500ft). Wat dit laatste betreft heeft een woordvoerder namens Vliegveld Midden Zeeland in het verleden verteld, dat wanneer de cijfer/letter combinatie onderaan de vleugel(s) goed leesbaar is het vliegtuig te laag vliegt.
Laten we hopen dat een melding niet meer nodig is en de stunt/kunstvlieger een andere locatie heeft gekozen om zijn/haar hobby uit te oefenen.

Verkeerssituatie van der Baanstraat, gedeelte tussen Burg. Koertstraat en Oostkerkestraat (achterom Griffioen):

In de Schalm van juli hebben wij geschreven over het verzoek van inwoners om op voornoemd stukje weg eenrichtingsverkeer in te stellen. Dit in verband met toename van het aantal verkeersbewegingen door de fysiotherapiepraktijk in woonzorgcentrum De Meuleweie. In reactie hierop laat de gemeente weten dat het effect van de fysiotherapiepraktijk op dit moment niet dusdanig is dat hier direct spoed uit voorkomt, maar dat het verzoek gezien de beschikbare wegbreedte begrijpelijk is. Aangezien binnen de gemeente Goes een projectleider is aangesteld die zich gaat bezig houden met dorpsplannen, is het voorstel om deze kwestie integraal op te nemen in het nog op te stellen nieuwe dorpsplan zodat dit in een keer met andere verkeerszaken opgepakt kan worden. Mits op korte termijn een begin wordt gemaakt met het opstellen van een vervolg op het dorpsplan 2015-2025 kunnen wij hiermee instemmen. In samenspraak met het bestuur van de dorpsvereniging houden wij de vinger aan de pols over de voortgang van het nieuwe dorpsplan.

Kruising Molendijk/Burg. Hackstraat/Oudelandsedijk:

Ook over dit onderwerp hebben wij in de Schalm van juli geschreven. Aanhoudende klachten over de snelheid waarmee over deze kruising wordt gereden hebben ons doen besluiten om de gemeente te verzoeken actie te ondernemen. De gemeente heeft inmiddels gereageerd en aangegeven de geschetste situatie te begrijpen en vermoedt dat een volwaardige herinrichting benodigd zal zijn om de situatie aan te passen. Echter, de aanpassing van het kruispunt staat op dit moment niet op de uitvoeringsagenda. Dit betekent dat er geen budget en capaciteit beschikbaar is. Ook is nut en noodzaak voor het aanpakken van kruispunt nog niet gewogen door het college van B&W. Ook nu is het voorstel om dit punt op te nemen in het nieuwe dorpsplan. Verder geeft de gemeente aan de gereden snelheid op de aangegeven locatie als onwenselijk te zien en wil men kijken naar de mogelijkheid om voor een periode van ongeveer vier weken dynamische snelheidsdisplays te plaatsen met de hoop dat dit op de korte termijn resultaat biedt.
Aangezien het kruispunt Molendijk/Burg. Hackstraat/Oudelandsedijk al is opgenomen in het dorpsplan 2015-2025 en het toenmalig college destijds hiermee akkoord is gegaan, hebben we na overleg met het bestuur van de dorpsvereniging besloten om niet te wachten op een nieuw dorpsplan en alsnog een verzoek in te dienen tot aanpak van dit kruispunt. Als u deze Schalm leest is dit al in gang gezet.

Nieuwe dorpsentree ’s-Heer Hendrikskinderen (N664)

In de Schalm van maart 2024 hebben wij uitgebreid aandacht besteed aan de herinrichting van de dorpsentree van ‘s-Heer Hendrikskinderen en het voornemen om de stoplichten te vervangen door een rotonde. In verband met de verkeersveiligheid voor het langzaam verkeer hebben wij tijdens het overleg in januari 2024 aangegeven op deze locatie geen rotonde te willen. De verkeersveiligheid is op deze locatie beter af met een nieuwe verkeerslichtinstallatie.
Vanwege de ontstane onrust besloot de gemeente een enquête te houden onder de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen. Ondanks ons verzoek werd de enquête niet verspreid onder de inwoners van ’s-Heer Arendskerke en Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge.
Onlangs is de uitslag van de enquête bekend gemaakt en nu blijkt dat 70.8%  aangeeft dat de situatie prima is zoals het nu is. Men ziet geen voordelen in een rotonde. De wachttijd bij de verkeerslichten voor fietsers wordt door 86.3% niet als vervelend ervaren. Dat een meerderheid van 63% snelheidsverlaging van 80 km per uur naar 60 km per uur bij het dorp wel ziet zitten is begrijpelijk.
Dit geldt ook voor het idee om het fietspad eenrichting te maken (44.3%) om zo de veiligheid op de kruising met de Velluweweg te verbeteren.
Het is nu aan de Provincie, die eigenaar is van de N664, om een besluit te nemen over wel of geen rotonde, snelheidsverlaging en eenrichtingsverkeer fietspad. Wij zijn reuze benieuwd in hoeverre de Provincie de mening van inwoners laat meewegen.

Namens de werkgroep verkeer
Piet Hannewijk
Sjaan Huissoon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *