Reizende tentoonstelling is mooi, maar Wolphaartsdijk wil meer

Elf schilderijen, 25 historische foto’s en een gedicht. De inwoners en bezoekers van Wolphaartsdijk kunnen momenteel genieten van de fototentoonstelling ‘Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge in kunst en historie’. De tentoonstelling is onderdeel van een cultuurproject waarbij in ieder dorp in de gemeente Goes een expositie in de buitenlucht wordt georganiseerd. De gemeente levert de omlijsting, de dorpsraden bepalen de kunst.

De expositie bestaat in totaal uit zeven panelen die geplaatst zijn in een symmetrisch frame van roestvrijstaal naar het ontwerp van kunstenaar Wim Bakker. Inwoner Jan Murre is, samen met de andere bestuursleden van de vereniging Gemeenschap Wolphaartsdijk, nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de tentoonstelling. “We hebben in de afgelopen maanden geprobeerd om een goede compositie samen te stellen en dankzij de goede samenwerking met de gemeente Goes, kunstenaars en alle andere betrokkenen bij dit project is dat uitstekend gelukt.”

Oude en nieuwe veersteiger

Op de voorzijde is bijvoorbeeld op het eerste en laatste paneel de oude en nieuwe veersteiger te zien met een gedicht. En op het middenpaneel zie je de kerktoren. Deze schilderijen zijn alle drie geschilderd door de plaatselijke kunstenares IIse van Loo. De overige schilderijen aan de voorzijde zijn gemaakt door Rina de Korte, Nelleke Luteijn, Ida Kloet en Jacqueline van Trirum.

Geen invulling voor de achterzijde

Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling kwam Murre tot de ontdekking dat de achterzijde van alle panelen leeg bleven. “Dat vond ik jammer, dus na goed overleg staan er nu op de achterzijde 25 foto’s die een beeld van het dorp schetsen vanaf 1900 tot 2008 en die corresponderen met de schilderijen aan de voorzijde op ieder paneel. Mensen kunnen er nu omheen lopen en krijgen naast de kunst ook nog wat informatie mee over het dorp en zijn omgeving”, aldus Murre.

We willen kunst en cultuur dichter naar de inwoners brengen.

Joost de Goffau – wethouder

Volgens wethouder Joost de Goffau zocht de gemeente Goes naar een mogelijkheid om kunst en cultuur in de breedste zin van het woord wat dichter bij de inwoners te brengen. “Je ziet vaak dat tentoonstellingen op een centrale locatie plaatsvinden. En met name vanuit de openbare ruimte, waar we als gemeente veel van hebben, vonden we het aardig om te kijken of we enerzijds iets met kunst kunnen doen op plekken waar eigenlijk nooit een expositie wordt gehouden. En anderzijds op welke manier we inwoners meer kunnen betrekken bij kunst en cultuur. En zo is deze reizende openluchttentoonstelling ontstaan.”

Van dorp naar dorp

Het frame reist binnen de gemeente van dorp naar dorp en blijft daar vervolgens een aantal maanden op een centrale plek staan. “En het bijzondere van dit project is dus dat we de inwoners vragen om zelf met een plan te komen voor de invulling van de expositie. Elke dorpsraad kan op zijn eigen manier bedenken hoe ze qua participatie het dorp betrekken bij dit project. Hier in Wolphaartsdijk is de tentoonstelling gericht op het dorp en de historie, maar in ’s Heer Arendskerke was het gericht op het ambacht Zeeuwse sieraden maken”, aldus De Goffau.

Murre hoopt dat er door de gemeente budget gevonden wordt om de frames in ieder dorp permanent te laten staan, zodat er om de paar jaar nieuwe panelen in gehangen kunnen worden met werk van andere kunstenaars onder een ander thema, gecombineerd met historische foto’s. “Dan kan het blijvend een toeristische trekpleister zijn.” De wethouder staat op zich open voor deze suggestie. “Het zijn kostbare frames om te maken en te plaatsen, maar wellicht kunnen we iets bedenken om het mogelijk te maken.”

Bron en foto: Omroep Zeeland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *