Op uitnodiging van Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de gemeente Goes waren afgevaardigden namens de dorpsverenigingen Kattendijke en Wolphaartsdijk, welzijn- en ouderenorganisaties, doelgroep en vrijwilligers op 22 april aanwezig in Herberg de Griffioen voor een bijeenkomst over het realiseren van rolstoelvriendelijke wandelroutes in voornoemde dorpen en wijk. Helaas waren afgevaardigden van de Goese Polder verhinderd.
Om 13.00 uur heette mevrouw Geluk, projectleider van SLZ alle aanwezigen van harte welkom. Zij gaf uitleg over de vele werkzaamheden die de Stichting met ongeveer 29 vaste krachten en zo’n 3000 vrijwilligers uitvoeren. SLZ zet zich in voor het behoud en beheer van natuur, landschap, cultuurhistorie, biodiversiteit, agrarisch natuurbeheer en beleving van het landschap in Zeeland.
Om een paar voorbeelden te noemen heeft SLZ alweer een aantal jaren geleden het Kiekendiefpad op het voormalig eiland Wolphaartsdijk aangelegd, de destijds sterk verwaarloosde coupure bij de Oudelandsedijk in ere hersteld en een paar jaar geleden de dorpsboomgaard met vrijwilligers uit onze dorpen aangeplant.
Wat beleving van het landschap betreft zet SLZ zich in voor beheer en onderhoud van het wandel- fiets- en ruiternetwerk in Zeeland. Op www.routenetwerkzeeland.nl kunt u hierover allerlei informatie vinden alsmede routekaarten om te wandelen, fietsen en paardrijden.
Na deze uitleg werd er informatie gegeven over de rolstoelvriendelijke wandelroutes. Het gaat om speciale routes geschikt voor rolstoel, scootmobiel, rollator en kinderwagens. In ’s-Heer Arendskerke, ’s-Heer Hendrikskinderen, Kloetinge en Goes-Zuid zijn de wandelroutes als zo ver gevorderd dat deze medio juni 2025 officieel worden geopend. Nu zijn Kattendijke, Goese Polder en Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge aan de beurt. Later volgen Wilhelminadorp, Goes-Oost en Goes-Centrum.
Aan het opzetten van deze routes zijn een aantal voorwaarden verbonden. De route moet gaan over bestaande goed berijdbare trottoirs/straten (harde ondergrond). Obstakels zoals fietshekjes en schuine stoepen ect. moeten worden vermeden. De afstand moet tussen de 2 en 5 kilometer zijn en de verkeersveiligheid staat voorop. Verder is het fijn als er voldoende parkeergelegenheid is bij het start/eindpunt met het liefst een horecagelegenheid met speciale toiletvoorziening. Bezienswaardigheden op de route zijn ook aan te bevelen alsmede speciale bankjes voor rolstoelgebruikers op mooie zichtlocaties. Wat de bankjes betreft wil de gemeente zich inzetten om deze te plaatsen. Tot slot werd aangegeven dat dorpen en wijken (slechts) één route mogen realiseren.
De aanwezige zes deelnemers uit Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge hebben direct na de bijeen-komst een werkgroepje gevormd. Twee van hen zijn enthousiaste wandelaars en zij gaan een eerste opzet maken. Vervolgens worden de wandeloptie(s) besproken met de andere werkgroepleden, SLZ en gemeente Goes. Daar gaat vast een mooie rolstoelvriendelijke wandelroute uit voortkomen. U gaat daar in een volgende publicatie zeker meer over lezen.
Sjaan Huissoon
Foto: © St. Landschapsbeheer Zeeland.