Nieuws van de Dorpsvereniging “VGW”-september 2024.

Nieuws van de Vereniging “Gemeenschap Wolfaartsdijk”

Aanmelden nieuwe leden

Bij de vorige editie van de Schalm vond u een aanmeldformulier met informatie over hoe u lid kunt worden van onze Dorpsvereniging (VGW). Wij zetten ons in voor de belangen van alle inwoners van onze dorpen. Inmiddels hebben we ruim 250 leden. Helpt u ons om voor het einde van het jaar het aantal van 300 te bereiken? Aan de inwoners die zich al hebben aangemeld: hartelijk dank!
Aanmelden kan via het formulier op de website: https://wolphaartsdijk.com/lid-worden/

Rabo ClubSupport

We hopen dat u het verzoek van onze penningmeester om te stemmen voor de Rabo ClubSupport in de Schalm van juli 2024 niet over het hoofd heeft gezien. Ons doel is om geld in te zamelen voor de herdenking van 80 jaar vrijheid, samen met alle inwoners van onze dorpen.

80 jaar Bevrijding

Op 30 oktober is het precies 80 jaar geleden dat de dorpen Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge door de geallieerden zijn bevrijd. Nog steeds leven we elke dag in vrijheid, iets wat kostbaar is en waar we dankbaar voor mogen zijn.

Om te zorgen dat we de offers van onze bevrijders niet vergeten, organiseren we samen met de scholen, muziekvereniging Advendo-EMM en enkele vrijwilligers verschillende activiteiten.

Op dinsdag 5 november gaan de leerlingen van de bovenbouw van basisscholen Samenspel en de Joh. Calvijnschool op excursie naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Ze gaan in twee groepen en zullen daar deelnemen aan een speciale speurtocht, die op maat gemaakt is voor hen. We zijn blij dat het museum speciaal voor onze leerlingen open gaat. Ook willen we “De Cultuurbus” bedanken voor het beschikbaar stellen van vervoer.

In de aanloop naar het museumbezoek besteden beide scholen aandacht aan de gevolgen van de oorlog in ons dorp, de Slag om de Schelde en de bevrijding. We hopen dat de kinderen op deze manier meer inzicht krijgen in onze gezamenlijke geschiedenis.

Op zaterdag 9 november organiseren we het “80 jaar Bevrijdingsconcert” in de Nicolauskerk. Het concert begint om 19:30 uur en belooft een mooie en indrukwekkende avond te worden, waarin belangrijke momenten uit de geschiedenis van onze dorpen worden verteld. Met ooggetuigenverhalen (op video) en muziek van Advendo-EMM herbeleven we samen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze dorpen is gebeurd. Het gemeentebestuur van Goes zal ook aanwezig zijn. Let op: de Nicolauskerk heeft een beperkt aantal zitplaatsen, dus zorg dat je op tijd bent. De kerk is open vanaf 19:00 uur.

Website

Onder leiding van ons bestuurslid Bram Schuit is de website van de Dorpsvereniging geheel eigentijds gemaakt. Dus heeft u activiteiten of wilt u een bijeenkomst aankondigen, doe dan een mail naar Bram, de beheerder van onze website, zodat hij dit kan plaatsen. Graag een tekst met foto (in jpg) sturen aan website@wolphaartsdijk.com.

Dorpsschouw 19 juli

Op vrijdag 19 juli hebben we samen met een bestuurslid van de VGW, een lid van de werkgroep verkeer en twee medewerkers van de gemeente Goes door onze dorpen gefietst voor de Dorpsschouw. Tijdens deze ronde kwamen we verschillende punten tegen die aandacht nodig hebben, zoals het groenonderhoud (ook bij particuliere tuinen), beschadigde verkeers- en plaatsnaamborden en lantaarnpalen met afbladderende verf. De medewerkers van de gemeente hebben deze zaken genoteerd en we verwachten in oktober 2024 een eindrapportage van deze schouw te ontvangen. We hebben daarnaast bij de gemeente aangedrongen op efficiënter groenbeheer, wat onze dorpen alleen maar ten goede zal komen.

Een van de klachten van bewoners uit de Burg Hackstraat ging over de plantvakken rond de bomen, die over de trottoirs groeiden. Deze vakken zijn ingezaaid met inheemse bloemen. Hoewel sommige mensen dachten dat het onkruid was, blijkt dat deze bloemen juist goed zijn voor de natuur en de bomen. De werkgroep verkeer heeft voorgesteld om bewoners zelf voor deze plantvakken te laten zorgen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van de gemeente Goes: Boomtuintjes | Gemeente Goes.

Andere gemelde klachten zijn inmiddels ook aangepakt. Zo is de begroeiing in de bocht van de Boomdijk flink gesnoeid, waardoor de verkeersveiligheid bij de begraafplaats weer is gewaarborgd. Het is fijn om te zien dat dringende problemen snel worden opgelost. Als u zaken ziet die directe aandacht nodig hebben, kunt u dit altijd melden via de Fixi-app.

Vergadering

Na de zomervakantie is het bestuur van de V.G.W. weer aan de slag gegaan met onze eerste vergadering in de Meerkoet. Tijdens de bijeenkomst van 28 augustus hebben we verschillende onderwerpen besproken, zoals het overleg met de werkgroep verkeer, klachten over overlast in de dorpen, de voortgang van het plaatsen van informatieborden en de plannen rondom het project “80 jaar vrijheid”. Ook werd er gesproken over het verlichten van de Nicolauskerk.

Daarnaast blijven we bij de gemeente aandringen op het snel realiseren van een nieuwbouwplan, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de lokale bedrijven. We hopen dat er snel gewerkt gaat worden aan de nieuwe dorpenvisie, die het huidige dorpsplan zal vervangen.

Als bestuur blijven we ons, vaak achter de schermen, inzetten voor de inwoners van Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk.

En u weet heeft u / heb jij vragen stuur ons een bericht via :
secretariaat@wolphaartsdijk.com

Vriendelijke groeten, namens het bestuur
van Vereniging “Gemeenschap Wolfaartsdijk”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *