Nieuws van de VGW Werkgroep Verkeer Wolphaartsdijk/Oud Sabbinge.

0
53

Nieuws Januari 2024.

In deze eerste editie van 2024 maken wij u weer graag deelgenoot van de onderwerpen waar wij mee bezig zijn. Zo komen het Leuterwegje, dorpsentree ’s-Heer Hendrikskinderen, snelheidsverlaging Nieuwedijk, bouwweg Wolphaartsdijk-Oost en nieuwe belijning Muidenweg aan de orde.

Leuterwegje:

In de Schalm van november 2023 hebben wij aangegeven u te informeren over het voorlopige besluit op het afsluiten van het Leuterwegje voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van landbouwverkeer dat naar en van de aan het Leuterwegje gelegen landbouwpercelen gaat/komt. Voor fietsers en wandelaars blijft het Leuterwegje sowieso beschikbaar.

Het Waterschap heeft naar aanleiding van een informatiebijeenkomst in het vierde kwartaal van 2023 met bewoners en bedrijven in het Havengebied besloten om de verkeersproblematiek gefaseerd aan te pakken. Dat wil zeggen: dat voor gemotoriseerd verkeer een afslaggebod wordt ingesteld vanaf de Aardebolleweg naar het Havengebied. De route naar de haven loopt via de Veerweg, die voldoende verkeer kan afwikkelen. Vanaf het Havengebied kan alle verkeer nog wel gebruik maken van het Leuterwegje richting Aardebolleweg. Het Leuterwegje wordt dus eenrichtingsverkeer. Het Leuterwegje blijft na het nemen van de verkeersmaatregelen toegankelijk voor hulpverleningsdiensten.

Na doorvoering in de navigatiesystemen (duurt ongeveer 1,5 jaar) zal een verkeerstelling plaatvinden waarna een evaluatie plaatsvindt.

Mocht hieruit blijken dat het afslaggebod onvoldoende effect heeft op het aantal verkeersbewegingen, dan wordt het Leuterwegje gesloten voor alle motorvoertuigen. Perceeleigenaren krijgen dan een ontheffing. Wel zal het Leuterwegje bij calamiteiten in het Havengebied als ontsluitingsroute worden ingezet.

Het Waterschap is voornemens om eind 2023 een verkeersbesluit te nemen. Publicatie van dit besluit zal dan in januari 2024 zijn.

Wij zijn benieuwd! De verkeersproblematiek in het Leuterwegje speelt al vanaf 2017. Laten we hopen dat een oplossing nu in zicht is.

Dorpsentree ’s-Heer Hendrikskinderen:

Het project vernieuwing dorpsentree ’s-Heer Hendrikskinderen loopt al een aantal jaren. Wellicht denkt u nu wat de werkgroep verkeer hiermee te maken heeft. Aangezien veel inwoners van onze dorpen gebruik maken van de N664 als route van en naar huis, zijn wij ook belanghebbenden. Verder zijn wij in het kader van burgerparticipatie als werkgroep verkeer altijd voor de gesprekken uitgenodigd geweest, evenals ’s-Heer Arendskerke.

Het is een lange tijd heel erg stil geweest en dan ineens wordt er in december 2023 via de media een plan gepresenteerd waarin een rotonde als oplossing wordt gepresenteerd.

Het is teleurstellend dat hierover vooraf niet met de afgevaardigden van de drie betrokken dorpen is gecommuniceerd.

Een aantal jaren geleden werd een rotonde door de toenmalige dorpsraad van ’s-Heer Hendrikskinderen toegejuicht. Maar niet door ons. Omdat ook het langzaam verkeer gebruik moet maken van de rotonde en hierdoor de verkeersonveiligheid toeneemt, waren wij tegen deze oplossing. Ons pleidooi was aan dovemans oren gericht.

Na de presentatie van het huidige plan met een rotonde barstte de kritiek los. Want nu we jaren verder zijn en de nieuwe afslag op de A58 voor veel minder verkeersbewegingen heeft gezorgd -van 10.000 naar 2000 voertuigen per dag- is de noodzaak voor een rotonde niet meer aanwezig, zo gaf de dorpsraad ’s-Heer Hendrikskinderen aan. Wat een bof voor ons. Ook ’s-Heer Arendskerke ging zich roeren. Na overleg met het bestuur van de dorpsvereniging hebben wij gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen de rotonde. Wij hebben de gemeente verzocht de rotonde uit het plan te schrappen en het geld dat hiervoor vrijkomt onder andere te besteden aan een verkeerspiegel bij de uitgang van het fietstunneltje onder de N664. Want de situatie daar is onoverzichtelijk en dus onveilig.

De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met eerder genoemde dorpen en als alles naar wens verloopt, zal in januari 2024 een overleg plaatsvinden.

Het bestuur van de gemeente Goes heeft nu nog een ander inzicht rondom de situatie, maar we gaan het gesprek aan om de veiligheid van onze bewoners voorop te stellen. Dit doen wij vol goede moed met de gemeente en de Provincie Zeeland, die eigenaar is van de N664. In een volgende Schalm zult u hier meer over lezen.

Snelheidsverlaging Nieuwedijk:

In de Schalm van november 2023 schreven wij dat de Provincie in het kader van verkeersveiligheid ter hoogte van het weggedeelte met de monumentale bomen de snelheid wil afwaarderen van 80 km per uur naar 60 km per uur. Er zou hierover een verkeersbesluit worden genomen waarop inspraak mogelijk was. Een tijdspad van publicatie kon niet worden gegeven. Dus was het regelmatig googelen en filters invullen om de juiste informatie boven water te krijgen. En zowaar op 15 november 2023 kwam het verkeersbesluit in beeld.

Het besluit is: Om op de provinciale weg ’s-Heer Hendrikskinderen – Wolphaartsdijk (N668) (Nieuwedijk) voor het wegvak Oude Zeedijk- Oude Veerdijk, van km 1.75 tot km 2.55 in beide richtingen een adviessnelheid in te stellen van 60 km per uur.

Na overleg met het bestuur van de dorpsvereniging hebben wij gezamenlijk besloten om tegen het besluit bezwaar aan te tekenen. Reden hiervoor is dat door het instellen van verschillende snelheden, op een in onze optiek veilige en overzichtelijke weg, verwarring zal ontstaan. Van 80 km per uur naar 60 km per uur voor een weggedeelte van 700 meter en daarna weer naar 80 km per uur zal alles er niet duidelijker op worden en een veilige doorstroming niet bevorderen. Als door weggebruikers geen verschil wordt gezien tussen advies- en maximumsnelheid zal dit leiden tot inhalen en daarin schuilt een wezenlijk gevaar. Om toch de veiligheid op voornoemd weggedeelte te verhogen hebben wij de Provincie verzocht om in plaats van verlaging van de snelheid op dit weggedeelte een inhaalverbod te realiseren.

Tevens hebben wij de Provincie geattendeerd op het feit dat zij eerder in beantwoording op vragen van Provinciale Staten hebben aangegeven dat in het kader van bereikbaarheid in het categoriseringsplan is besloten om de Nieuwedijk/Stadseweg op 80 km per uur te houden. Een besluit dat destijds tot stand is gekomen op basis van een Zeeland brede netwerktoets.

Inmiddels hebben wij van de Provincie bericht ontvangen dat het bezwaarschrift in goede orde is ontvangen en dat een onafhankelijke commissie binnen twaalf weken een besluit hierop zal nemen.

Te zijner tijd komen wij hierop terug.

Bouwweg Wolphaartsdijk-Oost:

In december 2023 hebben op verzoek van de gemeente Goes en de dorpsvereniging twee afgevaardigden namens de werkgroep verkeer overleg gehad met de gemeente over het al dan niet behouden van de bouwweg in Wolphaartsdijk-Oost.

Bij de planvorming is destijds afgesproken dat de bouwweg zou blijven bestaan tot de wijk helemaal ingevuld zou zijn. Dit om te vermijden dat zwaar bouwverkeer door het dorp zou gaan rijden.

Nu er nog maar een paar kavels over zijn en onbekend is wanneer deze verkocht c.q. ingevuld zullen worden en er onder de bewoners en de gemeente Goes een grote behoefte bestaat aan een definitieve inrichting van de wijk en het opheffen van de bouwweg, hebben beide afgevaardigden na het gesprek met de gemeente voor het bestuur van de dorpsvereniging en de leden van de werkgroep verkeer een verslag met advies geschreven. Bij inlevering van deze kopij (begin januari) is nog niet bekend of het advies al dan niet wordt overgenomen. In de volgende Schalm hopen we hier uitgebreid op terug te kunnen komen.

Belijning Muidenweg:

Een dorpsgenote attendeerde ons er op dat de belijning op de Muidenweg wel heel erg aan het vervagen is. Wij hebben dit aangekaart bij de beheerder van de weg. Het Waterschap reageerde erg snel. Zij geven aan dat de Muidenweg in het belijningsbestek van 2024 is opgenomen. Als alles naar wens verloopt dat zal in het tweede kwartaal van 2024 nieuwe belijning worden aangebracht.

Wensen voor 2024:

In het kader van goede voornemens voor 2024 hebben wij een aantal bescheiden wensen waarvan wij hopen dat deze in dit nieuwe jaar worden gerealiseerd. Zo hopen wij op:

a. duidelijkheid over de invulling van de braakliggende kavel in de Friesestraat

b. uitvoering van de eerste verkeersmaatregelen in het Leuterwegje

c. realisatie van extra parkeerplaatsen in de Burgemeester Hackstraat.

En van nog veel meer onderwerpen die gedurende dit jaar aan de orde komen of al in behandeling zijn.

Namens de werkgroep verkeer
Wolphaartsdijk

Piet Hannewijk

Sjaan Huissoon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.